Obrazek 1

Obrazek 1

2016. ápr. 4.

NYÁPLIC: Könyvelő XX.

20. nap

Az egyik kedvenc romantikus könyvem


 Jane Austen: Meggyőző érvek


A legérettebbnek és legjobbnak tartott Austen-regény, a Meggyőző érvek hősnője, a már nem fiatal, vénlánysorsába beletörődött Anne Elliot nyolc év után véletlenül újra találkozik egykori vőlegényével, az immár meggazdagodott tengerésztiszttel…
















Igencsak hosszan gondolkoztam azon, hogy melyik könyvet is mutassam ma be, merthogy a Kedvenceket már szépen körbelődöztem. Végül egy újabb Austen regényre esett a választásom, amit ugyan már jó rég olvastam, de máig emlékszem rá.
A történet felütése igen egyedi, hisz egy már kihunytnak vélt szerelem emlékének felidézésével nyit, míg a legtöbb romantikus történet az első egymásra találást írja le az olvasónak. Az érzelmek ebben a regényben már kiforrottabbak, mégis talán ezek miatt is gyámoltalanabbak a szereplői.
Szétválasztották őket, jelezve, nem mindenki élete válhat egycsapásra tündérmesévé, éveket töltöttek el egymástól távol, majd mire útjaik ismét kereszteződtek, már ott áll köztük egy láthatatlan fal.
Persze igencsak unalmassá és vontatottá válhatna a regény, ha csak ennek a falnak a lerombolásáról szólna. A mellékszereplők színes garmadája árasztja el a kastélyt, és szervesen részt vesznek a két egykor volt szerelmes életében, de időnként a véletlen is segíti őket vagy épp keresztbe tesz nekik.
Az írónő nagyon szépen festette meg a kor romantikus oldalát és szereplőit, néhol az olvasóra bízva, hogy mit érezhettek, mondhattak a szereplők, így azt képzelhetjük oda, ami szerintünk oda illik, és nem olyan szájbarágós, mint sok mostani könyv.


"Mennem kell, s nem dőlt el a sorsom; de visszatérek ide, vagy követem társaságukat, mihelyt tehetem. Egyetlen szó, egy tekintet elég nekem, s tudni fogom, ott leszek-e ma este édesapja házában, vagy nem lépem át a küszöbét soha."


3 megjegyzés:

  1. Csak nem egy Jane Austen rajongóval van dolgom?:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha hiszed, ha nem, én nem tartom magam kifejezett rajongónak XD /Igazolásképp, akkor valószínűleg kétszer ilyen hosszú lenne ez az egérfarkincányi bejegyzés, és...
      amúgy már más is rákérdezett erre. Konkrétan az idegenvezető - aki elkalauzolta a csoportomat Winchesterben, - miután segítettem neki lefordítani az egyik Austen könyv címét, mert a helyi idegenvezető megemlítette. Melyik is volt? Konkrétan a Mensfield park, ami magyarul is és angolul is majdnem ugyanaz XD
      Szóval odaverődött mellém később a városnézésnél, és elkezdett mesélni arról, hogy férfi létére az utazás keretsztorija miatt ismernie kell Austent, de hogy az neki mennyire nyálas, én meg csak bólogattam, meg hümmögtem... erre megkérdezte, hogy fogok-e egy szavasnál hosszabb mondatokban válaszolni neki, újabb bólintás és békén hagyott. Azt azért még sikerült lebeszélnem vele, hogy ne nézzük meg a buszban az Értelem és érzelem című filmet, legyünk tekintettel a fiúkra és a kevésbé romantikus lányokra, meg azokra, akik inkább aludni szeretnének, mert legalább húsz óra buszozás és két óra városnézés van mögöttünk XD

      Törlés
    2. Hát igen, azt nem nehéz lefordítani :"D Te jó isten, komolyan leépültetek volna akkor tőle :"D

      Törlés

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony