Obrazek 1

Obrazek 1

2016. márc. 15.

FÜSTPÖFFENTŐ: Pont Mirabeau


Csillag, csillag fent az égen,
nézz le rám, oh, kérlek, kérlek!
Nézd, hogy élek, s szánj meg szépen!
Jöjj le hozzám, gyújts világot
nem bírom már e világot!
Hozzád tartozni kívánok.
Mathilde az elkövetkezendő színes napok ritmusában vág neki az útnak apró garzonjából a Pont de Mirabeau felé. Elkerüli a forgalmat a keskeny, egysávos utcákat választva, amíg csak lehet. Egy törzsgyökeres párizsi - bár e feltételezés csupán Mathilde-tól származik -, a benzingőzös utcákon rohanva nem is érzi már a város balzsamát. A fantombisztrókból kiszálló croissant-ok illatát, a friss kenyérroppanását és az élénk, pergő francia vitázásokat a kiülőkben vagy épp a vendégek költői mélázásait - amiket a filmek oly nagy előszeretettel örökítenek meg - sem látja. A simulékony, tökéletes rugózású autóikban ülve nem tapasztalják meg a macs-ka-kö-ve-ken ráz-kó-dó mo-to-ro-zás él-mé-nyét, amikor az ember fogai minduntalan összekoccannak. A lustán sütkérező macskák látványát a kedves előkertekben nem látják többé festőinek, de a dudaszó se a régi. Durvább és keményebb, nem zene már, de egykor biztos az volt.
A piros lámpa megakasztja egy pillanatra hömpölygő gondolatfolyamot. Mathilde átható tekintettel kutatja a túloldalon állók arcát, míg a jelre vár. Nem talál közöttük számára tetszőt.
Elindul, fehérről-fehérre lép, egyre gondtalanabb, vidámabb. Néznek az emberek manapság fel? Nem csak az égre, nem csak akkor, mielőtt esernyőért nyúlnának, hanem a házakra. A gyönyörű ablakokra, szobrokra, felnéznek még az emberek, vagy csak maguk elé tudnak bámulni?
Néznek előre még az emberek? Észreveszik a kedvességet a másik idegen szemében? Látnak még az emberek a szívekbe? Komoly kérdések foglalkoztatják Mathilde-ot. Míg a hídhoz ér, mindet összegyűjti egy csokorba, hogy a vizet bámulva elmélkedhessen majd.
A Rue Guttenberg-ről lefordul a Rue Sébastien Mercier-re, mely a Rue Ballardon át a Rue de la Conventionre vezet, ami átfut a Pont Mirabeau-n.
Egy fuvallat közeli vendéglő illatát sodorja elé, de az is lehet, hogy egy háziasszony felejtette nyitva a konyha ablakot, s hagyta kiszökni az ételek eszenciáját. Mathilde fejében ekkor végre megszólal a tangóharmonika lágy dallama is. Párizs szívdobbanásai, legalábbis a lány szerint.
A hídhoz érve megtorpan. Rá merjen-e lépni. Végül lassan megindul. Hallja-e még a párizsi a folyó zenéjét, látja-e még a napsugarakat a víz felszínén megcsillanni. Ez a csillogás vonzotta őt ide. A Csillag fénye, amely nappal is ragyog, ami elfeledteti a bút, a szenvedést, és átad a szeretetnek, az élet szeretetének.
Mathilde lenéz a hömpölygő habokra. A tér megbicsaklik, mintha vonzaná a víz magához. Erősen megmarkolja a korlátot, majd zsebéből előhalássza a meggyűrődött levelet, és behajítja a vízbe. A könnyű levél úgy hullik alá, mintha egy spirálra volna felfűzve. Csak forog és forog, majd egy légáram megbillenti a sarkát és befújja a híd alá. Mathilde szem elől téveszti. Abban a levélben volt benne a múlja. Új életet kezd ettől a pillanattól. Boldog lesz, és talán - fűzi hozzá elpirulva utolsó gondolatához, mielőtt továbbindulna - szerelmes is.
A híd túlsó lábánál egy olajfestő árulja lepedőről az utcaképeit.
 
PONT MIRABEAU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony