Obrazek 1

Obrazek 1

2016. máj. 6.

NYÁPLIC: ... szeretném meginvitálni...

Csak a tűz egyenetlen pattogása hallatszott a Kuckóban, valamelyik bűbájmacska, talán Nagydumás - biztos, hogy Nagydumás - elropogtatott egy falatnyi szardellát, Pettyesképű pislogóhártyája megremegett a szeme sarkában, annyira meredten bámulta - pislogás nélkül - Tekergő száját, hátha mond még valamit a nagy mesélő.
- Kérek még egyet! - kiáltott fel Vöröske némi nyűgös felhanggal nyivákolásában, mellyel megtörte a nagy hallgatást. Nyáplic hosszan nézte az üres halas tálat, majd hümmögve mancsai közé kapta, és kisietett a konyhába.
- Szerintem már elfogyott - jegyezte meg halkan Pettyesképű, és visszahuppant a párnájára. - Az enyémből nem kapsz! - húzta maga mellé óvatosságból a sushis tálkáját.
Nagydumás egy újabb hasábot dobott a kandallóba, Füstpöffentő pedig kihúzta a fejét az ablakból, hogy tömött ködkarikákat leheljen a kémény köré.
- Tényleg itt akarod abbahagyni? - kérdezte reménykedve Pettyesképű Tekergőt, miután a ködsárkány ismét elfoglalta a helyét és kiszorította a hideg és csípős huzatot a faházikóból. 
- Igen, igen, itt kell abbahagyni - helyesel nagy elánnal a visszatérő Nyáplic, aki jól ismerte a mesélés minden csínját-bínját. Letette a tálat a párnák közé a földre. Vöröske azonnal közelebb húzódott, majd gyorsan felnyársalt jobb mancsa minden karmára egy heringet. A tál így is csak félig volt megtöltve, Vöröske akciója után azonban, ez az arány gyorsan a negyedére csökkent.
- De hisz olyan zagyvaság így! - fújta fel pofáját Pettyesképű, képtelen volt beletörődni, hogy ennyi. Tekergő hosszan nézte húgocskáját, majd tüntetőleg elvett egy heringet a tálkából.
- Ácsi! Hagyjatok mindenkinek - sziszegte Nagydumás.
- Gondolj csak arra, hogy nemsoká mennyi halat ehetsz majd - biztatta Nyáplic Vöröskét, aki már be is falta az öt darab heringet, és újakért nyúlt volna. A többiek kérdőn tekintettek felé.
- Miről is van szó? - kérdezte puhatolózva Füstpöffentő.
Vöröske pillanatnyi gondolkozás után egy sunyi mosoly kíséretében az orrára bökött.
- Azt hiszem, kiszimatoltam valamit Hollandiában - nyávogta rejtélyesen, majd tehetetlenül összefonta maga előtt a mancsait, és türtőztette magát az újabb csemege lenyúlásától, hogy ne billenjen ki a szerepből, és rontsa el a hangulatot. A többiek ámulattal vegyes csodálattal néztek rá, majd Pettyesképű egy hatalmas ásítás kíséretében összehúzta maga alatt a lábait, majd hátát a plafon felé görbítve felállt. Nagyot nyújtózkodott, hogy elgémberedett tagjai ismét használat készek legyenek, majd visszakuporodott a helyére. Mindenki azt hitte, hogy ennyi volt. Tekergő előrenyúlt egy heringért, Nagydumás dödörgött, míg Nyáplic Füstpöffentőt kezdte interjúvolni a közelgő időjárási frontot illetően, mikor hirtelen, egy váratlan támadás kíséretében Pettyesképű Tekergő hátára ugrott. 
A jámbor barna macsek ijedtében feldöntötte a tálat, a kicsusszanó heringeket Vöröske szabad prédának tekintette, és lecsapott rájuk.
- Miiiért? - kérdezte Pettyesképű karmait mélyen Tekergő lapocskáiba mélyesztve. - Miért hagytad abba? Hogy került oda Evans? Miért ugrott a vízbe? 
Tekergő az első meglepettségből magához térve az oldalára gördült lerázva magáról húgocskáját, majd taslira készen felemelte a mancsát, hogy elvegye Pettyesképű kedvét egy újabb támadástól.
- Azért, mert Hildegárd csak ennyit tudott. Ő se tudhatja, illetve tudhatta, hogy Evans hogy kerülhetett a híd közelébe, mikor a Mennyben kéne lennie.
- De azt mondta Jason! - erősködött tovább Pettyesképű. - Majd Evans! Miért? Ez nem igazságos! Te tudod, hogy mi történt ott, és hogy miért, de nem akarod elmesélni. Ez így nem jó, és punktum.
- Drága - szólt közbe Nyáplic, akiben szintén felmerültek ezek a kérdések, de túl előkelő macska volt ahhoz, hogy megkérdezze ezeket. -, biztos, mindenre fény fog derülni, és emlékezz, a te meséidben épp annyi kérdés rejlik, mint Tekergőében.
- Ki megyek egy kis tejet inni - morogta durcásan Pettyesképű, és lekászálódott Tekergő párnájáról. - Kér még valaki?
Nagydumás jelentkezett.
- Én vizet kérnék - tette hozzá. 
- Mire visszajövök, folytatod? - Egy utolsó, reménykedő pillantást vetett Tekergő felé, majd kisomfordált a konyhába.
- Folytassam? - kérdezte suttogva a többieket Tekergő. Nyáplic, Nagydumás és Füstpöffentő némán bólintottak. Vöröske kicsit húzta a száját, de aztán beleegyezett. Közelebb állt hozzá ez a történet, mint Zoknié. Inkább hallgatja a szerencsétlen öngyilkosok sorsáról szólót, mint a nem kevésbé szerencsétlen manó hősi eposzát. 
Pettyesképű némileg lehiggadva tért vissza egyik mancsában tejjel, másikban egy pohár vízzel.
- A különös bizsergő érzés szinte égette a csípőjénél, majd lassan végigterjed az egész testén. Térdei megroggyantak, a tér részeg vonaglásba kezdett körülötte. Emlékei még nem tértek vissza, de tudta, mi következik. Evans lassan a nadrágzsebéhez nyúlt, és előhúzta belőle az aranyosan csillogó jegyet. Alig merte elolvasni a feliratot rajta. MENNY...


... SZERETNÉM MEGINVITÁLNI...

2 megjegyzés:

  1. Hmm, utalások, miii? :D Megyek lélekvasutat olvasni, utána lecsekkolom a google docsot. Nagyon cukik ezek a macsekok:3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *Hehe* Ha már... akkor legyen szépen felvezetve :3
      Evans teljes története is nemsoká terítékre kerül, és végre fény derül az igazi nevére is <- újabb utalgatás, mert ugye az Evans az csupán egy vezetéknév... és nem, a Jason nem Evans keresztneve :'D

      Törlés

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony