Obrazek 1

Obrazek 1

2016. júl. 28.

FÜSTPÖFFENTŐ: Roham

Elszánt tekintetek tükörképei vibrálnak a vastag üvegfalon. Izzadságcseppek gyöngyöznek a homlokokon, mindenki ugrásra készen áll. Szívük vadul kalapál. Egyetlen férfi áll csak velük szemben, s hiába védi a fal, ő mégis idegesen nyel egyet, ahányszor csak újabb ember csatlakozik a tömeghez.
Úgy érzi magát, mint a sánta Shír Kán, akit agyontapostak a megvadult bivalyok valahol Indiában. Maga előtt látja a lihegő farkasokat, és a bivaly csordát. Éles szarvaik egyenesen felé néznek. Mellkasa összeszorul, minden egyes lélegzetvétel fáj, pedig épp minden tagja. Még.
Mozgást lát, oldalra pillant, de nincs ott senki. Csupán a klíma kapcsolt egyel magasabb fokozatra és meglengette az üvegfal mellé fellógatott transzparenst. Azt, ami a végzetét okozhatja.
Mikor elvállalta a munkát, azt hitte, kényelmes semmittevés lesz az egész. Mennyire tévedett. Hónapról-hónapra az életéért kell küzdenie, a testi épsége a tét. E gondolatra összerázkódik. Akaratlanul is megdörzsöli alkarját, melyen apró, friss forradások, mintha hatalmas tűszúrások lennének.
Felmondana, de nem mer. Sakkban van. Bárhová lép, egy futó vagy egy gyalog elsodorja. Ráül egy kétszáz kilós bástya, vagy a királynő támad rá. 
Bárcsak lennének a tömegben királyok, akik megfékeznék feleségeiket, de ilyenkor ők is inkább fedezékbe vonulnak, s onnét figyelik vigyorogva vagy épp unottan, ahogy ő pórbál ellenállni a rohamnak.
Korábban még reménykedett. Azt hitte, ez is olyan, mint a folyó. Minél szélesebb a meder, annál lassabb. Tévedett. Csak még több zúdult be.
Gyorsan órájára pillant, alig tudja leolvasni a számokat. Itt az idő. Megmarkolja a kulcsot izzadt kezével, és remegve a zárba próbálja illeszteni. A kulcscsomó csilingelése összekeveredik lélegzetvételeinek hangjával. A klíma halkan duruzsol a háttérben, aztán az ajtó feltárul, és a tömeg egymás egyén-hátán kezd beáramlani. A biztonsági őr pillanatok alatt a földre kerül. Feje tompán koppan a kirakat üvegfalán. A transzparens vékony drótja elpattan, mikor valaki kiragad egy táskát a kiállítópultról, és az őrre hull, mint valami sírlepel. Megható látvány, ám senki még csak pillantásra se méltatja.
Ifjabb David Abbott, élt negyvenkét és fél évet. A fogyasztói társadalom áldozatává vált. Halálát a hetven százalékos leárazás okozta. Utolsó perceit visszanézhetik DVD-n vagy a bolt honlapján. A biztonsági kamera mindent rögzített.

ROHAM

2 megjegyzés:

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony