Obrazek 1

Obrazek 1

2016. dec. 8.

NYÁPLIC: Könyveim book tag


1. A legrégebbi könyv a gyűjteményedben
 Itt most kétféle válasz is érkezhet. A legelső könyv, amit saját (zseb)pénzből vettem, vagy a legrégebbi kiadású, ami megtalálható a magam gyerekkönyvtárában, amit megörököltem a szüleimtől? Végül az is-is-t választatottam a helyett, hogy kapásból 3 könyvet is felsoroljak.
Dr. Rohracher Hubert: Karakterológia (1942)
A karakterológia iránt mind szélesebb körű érdeklődés nyilvánul meg s általános panasz, hogy nélkülözünk ebben a tudományágban magyarnyelvű szakkönyvet. Megjelent ugyan néhány népszerűsítő, inkább részletkérdéssel foglalkozó munka, ezek azonban a komolyabb igényeket nem elégítik ki. Amikor Rohracher könyvének magyar fordítására vállalkoztam, az a meggyőződés vezetett, hogy ez a munka különösen alkalmas arra, hogy a különféle rendszerek, típustanok, módszerek és problémák nagy sokaságába bevezesse az érdeklődőt. Ennek az alig két évtizedes új tudománynak (túlnyomóan német) irodalma rendkívül gazdag s hazai irodalmunkban oly sok hivatkozás történik reá, hogy a leggyakrabban idézett szerzők, szakkifejezések, irányok ismerete híján a karakterológiai tárgyú munkákat megérteni szinte nem is lehet. Rohracher könyve rövid áttekintést és tájékoztatást nyújt mindarról, ami nélkülözhetetlen a karakterológia tanulmányozásához. Bár szerzőnek az a törekvése, hogy a művelt nagyközönség igényeit is szolgálja, mégsem tér el a szigorúan tudományos tárgyalástól s kerüli a mai divatos karakterológiai könyvek népszerűsítő irányát. Munkájában Kretschmer típustana nagyobb teret kapott, mert módszerében ez a legjobban kidolgozott karakterológiai rendszer, s így a bevezetés számára is ez a legalkalmasabb és legtanulságosabb. 

Még jó két éve vettem antikvár.hu-ról, amikor etika/filozófia óra keretében Kretchmer típustanáról tanultunk. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet, és mivel épp szerencsekerék volt az oldalon, így még sikerült is meggyőznöm anyukám, hogy vegye meg, az amúgy, teljes áron 15 000 Ft-ba kerülő könyvet. Még 50%-os akcióval sem volt olyan olcsó! Rendkívül érdekes és viszonylag könnyen megérthető módon ír a különböző karaktertípusokról, elmebetegségekről és hasonlókról. Ennek segítségével készítettem előadást a cirkuláris elmezavarról, avagy a mániás-depressziósokról, és nem utolsó sorban, ez a könyv indított közvetetten a Karácsonyi lidércnyomás megírására, amit most már inkább eltitkolnék, de akkor is az volt az első horror próbálkozásom xD


2. A legújabb könyv a gyűjteményedben
Andreas Eschbach: Hajszőnyegszövők
A távoli jövőben, egy még távolibb bolygón… A hajszőnyegszövők időtlen idők óta gyártják szőnyegeiket a császárnak – feleségeik és lányaik hajából. Egy ilyen szőnyeg elkészítése egy egész élet munkája, ellenértékéből a család újabb nemzedékének jóléte biztosított.
Egy nap aztán űrhajó érkezik, felderítőkkel a fedélzetén, és a bolygólakóknak szembesülniük kell a ténnyel, hogy a birodalom megfeledkezett róluk. Vajon szükség van még egyáltalán a munkájukra? És ha nem, az talán egyet jelenthet a birodalom végével?


Talán páran emlékeznek még/már a Puha haj című történetemre, melyre nagyon büszke voltam a képzelt egyedisége miatt, aztán megláttam ezt a könyvet, és nem akartam hinni a szememnek. Hajszőnyegszövők... azonnal tudtam, ez valami jel és megvettem a könyvet. Nem bántam meg! Nagyon különleges.


3. Egy olcsó könyv
Iva Hercíková: Öt lány a sarkamban (12.- Ft)
A könyvben felvillan a mai serdülő lányok néhány jellemző problémája, az igazi barátság kérdése, a diákszerelem, apró intrikák, árulások, irigykedések, a felnőttek világához való viszony, a túlságosan elfoglalt szülők gyermekének magányossága. A romantikára hajlamos, mégis reális Natasa vívódásaiban valamennyi serdülő lány vívódásait rajzolta meg a szerző, tapasztalatai a mai fiatalok felnőtté érésének egy-egy állomása. 

Ez egy régóta vadászott, számomra különleges könyv. Megvolt, majd elveszett, antikvár.hu-n ismét rátaláltam, megvettem és meglett az "eredeti" is, még sincs két ugyanolyan könyvem, hisz az egyiket a Magyar Népköztársaság területén adták ki, a másikat Csehszlovákiában. Mindkettő magyar nyelvű. Egy mérhetetlenül bájos kis történet, megunhatatlan.

 4. Egy drága könyv
Meglepően elszánt tudok lenni, ha egy olyan könyvről van szó, ami nagyon érdekel, de túl van a 3000 Ft-s alap keretemen. Képes vagyok akár fél évet is várni egy jó kis akcióra :3 Így esett meg az alábbi könyvvel is, habár ez igazából olyan kis bónusz volt, ha már maradt rá pénzem, és volt 35%-os kuponom :')
Rejtő Lexikon (4950 Ft)
Rejtő ​​Jenő Jókai Mór után a legnépszerűbb, legolvasottabb magyar regényíró, még akkor is, ha műveit sokáig különösebb irodalmi értéket nem képviselő, egyszerű ponyvának tartották. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre többekben ötlött fel, hogy megkérdőjelezzék a Rejtő-regények egyértelműen ponyvaregényekként történő címkézését, s az irodalomtörténészek szerint is regényeinek igazi értéke csak a huszadik századi groteszk irodalom ismeretében tárható fel, melyet Hasek, Capek, Karinthy, Ionescu és Hrabal neve fémjelez.
A "Rejtő lexikon” megjelentetésének éppen úgy célja volt a Rejtő-kutatás serkentése, mint az, hogy a Rejtő-regények olvasói egy olyan kézikönyvvel gazdagodjanak, amely segítséget nyújthat abban, hogy Rejtő Jenő színes, szerteágazó világában könnyebben eligazodhassanak. A Lexikonban szereplő 2500 szócikket négy kategóriába rendezve találja az olvasó. Az első, legterjedelmesebb szakaszban Rejtő Jenő 27 nagyregényének szereplői, karakterei szerepelnek. A második fejezetben az eszközök, a harmadikban a fogalmak, a negyedikben pedig a helyszínek kaptak helyet.
A Lexikon gyakorlati hasznán túl arra a megdöbbentő felismerésre serkenti olvasóit, hogy mennyire gazdag, színes és szerteágazó Rejtő Jenő humorral teli világa.5. Egy könyv, aminek férfi a főszereplője
Rejtő Jenő: Előretolt helyőrség; Dianna Wynne Jones: A trónörökös, A Merlin-összeesküvés; Terry Pratchett: Mort, Kaszás(?); John, O'Farrel: A férj, aki elfelejtette a feleségét, Graeme Simsion: Rosie-projekt; Alex Flinn: Szörnyszívű; Simon Scarrow: Sas-sorozat; Anna Dole: Boszorkányoknak suttogó; On Sai: Calderon-sorozat... áh, olyan nagy a választék, és szerintem már mindet említettem valahol. Melyiket emeljem ki?
Zane Grey: A vadnyugat úttörői
A Vadnyugat hőskorában játszódik a történet, az Észak és Dél polgárháborújának korszakában. Nyugaton ekkor szinte a földből nőttek ki a gerendavárosok, mulatókkal, fogadókkal. Vadul folyt a szerencsejáték, olcsó volt a vér és a szerelem.
Egy kalandos hajlamú, de jó családból származó fiatalember elindult postakocsin Bostonból, hogy a Nyugatot a Kelettel összekötő távíróhálózatot építő társaság szolgálatába álljon. Űzte a kalandvágy s vonzotta a szabadság édes levegője. Kalandokban aztán bőven volt része: indiántámadás, préritűz, megvadult lovak, bölénycsorda-támadás, szerelem és féltékenység, egy életre szóló barátság, halál, és a végén…Azért választottam végül ezt a könyvet, mert talán, a fentebbiekkel ellentétben kevésbé ismert :) Persze tudtam volna még kevésbé ismertebbet is hozni, de ez épp kéznél volt, mert nézegettem az árát (az én kiadásom még 83,- Ft volt csak), és mert tetszett a borítója :)
6. Egy könyv, aminek nő a főszereplője
Dianna Wynne Josen: A vándorló palota; Louisa May Alcott: Kisasszonyok;Anna Sheehan: Hosszú, hosszú álom; David Foenkinos: Nathalie második élete; Iva Hercíková: Öt lány a sarkamban; Jean Webster: Kedves ellenségem!; Kerstin Gier: Időtlen szerelem-sorozat;Brigitte Riebe: A boszorkány és a herceg; Shannon Hale: A suttogó; Tonya Hurley: Szellemlány-sorozat... ah, mit is válasszak?
Philip Pullman: Északi fény
Lyra Belacqa kalandvágyó, fékezhetetlen kislány. Miután szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Lyra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kap, az aletiométert, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat. Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de a párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melyeknek létezéséről nem is tudunk…

Különleges sorozat, amit egyszer végigolvastam, élveztem is, de többször biztos nem veszem a kezembe. Rendkívül hosszú, tömény, és annyira nem fogott meg, hogy az összes csavar ismeretében újra kezdjem. ^.^"
7. Egy könyv, amit gyorsan befejeztél
Hogy is volt a legenda? Harmadikban, három nap alatt, háromszáz oldal a Boszorkányoknak suttogó. Aztán évekkel később sikerült megvennem, és kiderült, nem háromszáz oldal. No mindegy... azért a legenda még tovább él. Alapvetően minden könyvet gyorsan kiolvasok, hisz rendszeresen csomagolok egy-egy kötetet a tízóraim mellé is. Kivételesen azonban van egy egész friss, múltheti élményem ez ügyben, a Kaffka Margit: Színek és évek délután hat óra és hajnali fél egy közötti rekordomat leszámítva:
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Budapest, ​​1896.
A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.
Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.
A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

Kedden, vagy szerdán történt? Pontosan nem emlékszem, ha utána néznék kicsit, biztos rájönnék, de nem is ez a lényeg. Úgy esett, hogy nyolcból négy órámon helyettesítés volt. Első óra testnevelés, a tanár késett, ezért fel kellett mennünk a könyvtárba. Leemeltem hát ezt a könyvet, amit amúgy egy héttel korábban már a "rendes" könyvtárból is kivettem, csak még nem kezdtem bele. Úgy voltam vele, hogy itt belekezdek, aztán otthon majd folytatom. Mondanom se kell - némi csalással a hosszadalmas leírások terén - még három előtt kiolvastam, és bele is kezdtem a második kötetbe, amit jelenleg olvasok. Igen, a másodikkal már némileg lassabban haladok, mert az író... enyhén szólva is szereti kínozni az olvasóit, és az a "folyt. köv." a könyv végén, az a függővég, szinte mondat közepén vágja el... nos, az némileg visszavetette a lelkesedésem, míg be nem szerzem a harmadik, utolsó kötetét, aminek olyan zseniálisan semmitmondó a fülszövege számomra, hogy az... egyszerűen művészet.


8. Egy könyv, amit sokáig olvastál
Bedobjam, hogy Candide? Vagy inkább mondjam, hogy Hamuváros és másfél hónap? Igen, azt hiszem, a Hamuváros lesz a befutó, mert általában azok a könyvek, amik ilyen hosszan elhúzódott a kiolvasásuk, soha nem is lettek kiolvasva...
Cassandra Clare: Hamuváros
fülszöveget most nem másolok, mert feltámadt bennem a védelmező ösztön, és nem akarok elspoilerezni semmit azok számára, akik még nem olvasták volna az előző részt... (a moly.hu-n pedig Vigyázat spoiler veszély!-lyel van feltüntetve, szóval) akit érdekel, mondjuk úgyis megnézi xD

És nem, ha megfenyegetnének, se tudnám, hogy ez most miért lett ilyen nyögvenyelősen. 


9. Egy könyv, aminek pocsék a borítója
Ismét egy nagyon friss emléket hozok elő, és nem keresem vissza a legborzalmasabb borítós élményemet...
Molly McAdams: Főnix
Ide meg azért nem másolok fülszöveget, mert az első 2 fejezet után landolt nálam a... "kuka tetején". 
Annyi a lényeg, hogy a zöld pólós 16 éve védelmezi a lányt, de egy "szar alak"nak tartja magát és az uncsitesója is őt, mert míg kiskorú volt a csaj, illetve kisebb korúbb, mint most, nem szöktek meg együtt. A srác amúgy oda meg vissza van a csajtól, a csaj persze csak a drága legjobb barátot látja benne, és azonnal a fehér pólós uncsitesóról kezd fantáziálni, amint meglátja... végül a legjobb barát hoppon marad és a másik kettő összeházasodik és 4 éven beül születik vagy három gyerekük... asszem ez egyáltalán nem számít spoilernek egy ilyen sztori és borító mellett.
De miért is nem tetszik a borító? Egyrészt a betűtípusok összevisszasága, az elrejtett magyar cím, másrészt a nagyon valaminek tűnni akaró, de semmitmondó háttér, a megvilágítás és a modellek lábfejeinek állása miatt nagyon erősen montázs gyanús számomra, és aztán ott vannak a modellek is...
Valahol olvastam, hogy a borítókészítők csak a történet első pár oldalát/fejezetét kapják kézhez és abból alkotják meg a borítót (hogy melyiket kapják, abban már nem vagyok biztos). Az azonban már az első oldalakon benne volt, hogy bár a barna hajú srác is isten-király-szexi-fiú a maga 185 centijével, a fekete hajú isten-király-szexi-macsó-le-nem-tudom-venni-róla-a-szemem-amikor-csak-meglátom-és-kikapcsol-az-agyam-a-mosolyától-fiú még nála is magasabb... ennyi? Ennyit nem tudtak megcsinálni? A csaj nyáláradata annyira kiakasztott, hogy már képes voltam/vagyok ezen is fennakadni. De most komolyan? Miért nem találtak egy 5 centivel magasabb fekete hajú modellt? És azok a lába? o.O A jobb oldali a sarkán egyensúlyozgat, vagy mi? Közben nézik a csillagos eget az erdő felett?


10. Egy könyv, aminek gyönyörű a borítója
Susan Ee: Angelfall
Hat ​​hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn, mindenre elszánja magát, hogy visszaszerezze a húgát.
Mindenre. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal.
Rafi félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, félholtan hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány menti meg az életét.
Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok fészkébe, ahol Penryn mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségei könyörületességére bízni magát, hogy újra a régi lehessen.

Lehet, megint elég lett volna csak a borítót beillesztenem, de... itt a történet is nagyon izgalmas, szóval érdemes beleolvasni. A borítóról annyit, hogy imádom, hogy ennyire letisztult, mégis kellően piszkos, posztapokaliptikus, romlott hatást kelt. A borító amúgy az eredeti, magyarban (amin ugyanez a kép szerepel) szerintem tönkretették azzal az amazon.com-os rajongói idézettel. Ha legalább valami ismert Név lett volna, vagy valamilyen normális újság, de nem egy amazon.com-os hozzászólást pakoltak a borítóra -.- Miéééért? Ezt a borítót viszont egyszerűen csak imádom!


11. Egy magyar könyv
Göcze Judit: Béka kaland
Mesekönyv a kis békáról, aki folyton világot akart látni. Nagyon türelmetlen volt, és nem tudta kivárni, hogy okos és felnőtt béka legyen. Türelmetlensége majdnem a vesztét okozta… Kalandozásait a mártélyi nemzeti parkban és a távolabbi tájakon a szerző gyönyörű rajzai illusztrálják.

Ez a könyv számomra nagyon különleges, már csak azért is, mert az illusztrátor és az, aki "tollba mondta" neki a történetet, mind gyerekkori, jó ismerőseim, ahogy Mártély is, a Szúnyog sziget, a Tisza-holtág, a töltés, ahol halált megvető bátorsággal próbáltam egyszer végigkerékpározni egy ülés nélküli, két számmal nagyobb kerékpárral, és a békák is ;)

12. Egy nemzetközi könyv
Hm... Princz Oszkár: Eszperantó nyelvkönyve jó lesz ide? :"D Ennél nemzetközibbet...
Szun-Ce: A háború művészete
Az ókori Kína legendás hadvezér-filozófusainak műveit mind a mai napig élvezettel és – ami még fontosabb – haszonnal forgatják mindazok, akiknek életében komoly szerepet játszik a stratégia és a taktika. Legyen szó akár hadtudományokról, harcművészetekről, politikáról, vagy az üzleti élet legkülönbözőbb területeiről, ezen írások komoly előnyökhöz juttathatják mindazokat, akik megértik, mit üzennek a hajdanvolt hősök, akik bölcs tanácsaikat gyakorlati lépésekké változtatva beépítik mindennapjaikba.

Jó, ez is kicsit kakukktojás, hisz nem regény, de könyvnek könyv, szóval megállja a helyét. Rövidebb-hosszabb tanácsok találhatók benne mindenféle esetre... már Szun-Ce is ismerte az Oszd meg és Uralkodj! elvét és még sok más, meglepően időtálló megjegyzése található a könyvben. 
13. Egy vékony könyv
Hm... Ide is kerülhetett volna A vadnyugat úttörői a maga 125 oldalával, ám van még egy ennél is vékonyabb könyv a birtokomban
H.G. Wells: Kőkori történet (65 oldal)
Ug-lomi történetében Wells kamatoztatta természettudományos képzettségét, sok geológiai és őslénytani ismeretet nyújt. A történet az őskőkor első szakaszában játszódik, a neander-völgyi emberkultúrában, de a felvázolt földrajzi, éghajlati és élettani viszonyok alapján mindenképp az író által jelzett időpontnál korábban, az utolsó jégkorszak előtt, tehát 70-100 ezer éve. De nem is a tudományos pontosság és a hitelesség a lényeges, hanem az írói képzelet remeklése. Egyetlen figurába sűrítve – mégis valószerű és meggyőző ábrázolásban látjuk itt azt a fejlődést, amelyet talán csak nemzedékek százain át tett meg az őskőkor embere. Ug-lomi a maga találékonyságával, nyughatatlan kíváncsiságával, képzelőerejével és bátorságával az örök emberi értékek hordozója, és a gyengéd, ugyancsak bátor és önfeláldozó Eudena méltó párja.

A történet maga, nos... elég rég olvastam, de meg maradt bennem valami furcsa érzés irányába. Lehet most, hogy ismét előkerestem, majd újraolvasom.
14. Egy vastag könyv
Charlott Brontë: Villette-je a maga 580 fölötti oldal számával, vagy épp Böszörményi: A Rudnay-gyilkosságok 548 oldalával kitűnő versenyzők lehetnének...
Sarah J. Maas: Üvegtrón (541 oldal)
Az ​​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Legújabb szerzeményem a kölcsön könyvek közt, még szinte ki se került a táskámból, már sikerült eljutnom az első 50 oldalig :3 Szerencsére vékony, könnyű lapokra nyomtatták, különben nem tudom, hogy bírnék el vele.


15. Egy fikció
Richard Lee Byers: Hanyatlás
A pompa és kegyetlenség városa, gyilkos harcosok és ördögi nekromanták otthona, a Mélysötétnek hívott föld alatti világ legfényesebben ragyogó drágaköve, és a drow néven ismert sötét lelkű faj legféltettebb kincse: ez Menzoberranzan. Most azonban a város rejtett hatalomforrása megcsappan, s ellenségek gyülekeznek odakint a sötétségben. Mert milyen gyilkosabb ellenfél képzelhető el egy drow számára, mint épp egy másik drow?
A hatrészes sorozat első regénye R. A. Salvatore elképzelt világa alapján készült. Lerántja a leplet az egyik leggazdagabban kidolgozott fantáziavilágáról, és megmutatja annak koromsötét szívét.

Az Alexandrában minden alkalommal elnézek a Fantasztikus könyvek részlegére, hogy beszerezzek egy-egy újabb Korongvilág kötetet, és minden alkalommal hálát adok, amiért Terry Pratchett a maga 40 kötetes sorozatával hamarabb talált rám, mint a Forgotten Realms végtelen mennyiségű alsorozatokból álló világa. Ez az egyetlen könyv ezidáig, ami a birtokomba került egy könyvtári szanálás során a sorozatból, s habár utánaolvasás után kiderült, ez valaminek a közepén játszódik, önállóan is megállja a helyét. A neveket sokáig szoknom kellett, a végén már meg se próbáltam kiolvasni, csak alakra mondtam rá, hogy épp kiről, miről esik szó. 
Lehet, rossz pillanatomban talált rám a könyv, esetleg egy tudatalatti vészjelző - mely összeköttetésben áll bizonyos rokonok és a saját magam pénztárcájával - nem engedte, hogy magával ragadjon ez a végtelenül fantáziadús és kalandos világ. Azért, ha valakinek van már tapasztalata a sorozattal, nyugodtan írhat, és meggyőzhet, miért érdemes felkutatni a további köteteit.16. Egy nem-fikció
Először a Marley meg én-t akartam írni, de aztán eszembe jutott, már amúgy is említettem, no meg a múlt héten a kezembe akadt egy könyv, mely 548 oldalán összesen 414 lábjegyzet található, s ezek jó negyede azt jegyzeteli ki, melyik szereplő ki volt, hogy élt az 1900-as években, melyik helyszínt hogy hívják ma és a többi, valamint újabb 9 oldal szól arról, hogy a történetben előkerülő bűnesetek pontosan hogy is történtek. No jó, a főszereplők valószínűleg nem éltek, már ami Hangay Milikét illeti, de a szerző annyira meg akart minket győzni arról, hogy minden valóságos, megérdemli hát, hogy ide kerüljön
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
1900 ​ősze.
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki.
Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.

Azt hiszem, végülis az "előszóban" már kifejtettem, miért is került ide ez a könyv szóval sok mondanivalóm már nincs ezzel kapcsolatban, hacsak annyi, hogy már valóban tűkön ülve várom a harmadik kötetet, mert egész kiborító a tudat, hogy a Hangay lányok találkozása alig egy karnyújtásnyira van már csak, vagy legalábbis ezt akarja elhitetni velünk az író.


17. Egy nagyon-nagyon romantikus könyv
Oh, csak szét ne folyjon, annyira csöpögős... öhm... hát.. az előbb még itt volt, de most nem találom! Tudjátok, kicsit allergiás vagyok a cukormázra, csak egész kicsit, de mégis... menekülök, ha a hiper-szexi fiú találkozik a szuper-dögös csajjal, és utána másról sem szól az életük, csak egymásról. Még illett volna ide az Anna és a francia csók is... de mikorra eszembe jutott, már kikerestem az alábbi könyv adatait ^.^
Shannon Hale: Vakáció Mr Darcyval
Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.
Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.
Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?
A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.

Ok, ennél jobb ötletem most nem volt. Mi is lehetne romantikusabb, mint Jane Austen világába utazva keresni a magunk Fitzwiliam Darcyját? 18. Egy izgalmas akció vagy krimi
Bourne! De nem, őt már annyiszor emlegettem, ahogy Poirot-nak is kell adni egy kis szünetet és P. Howardnak is... mi legyen? Merjem belekeverni Terry Pratchettet és Zsindely Kalánt?
Ellery Queen: A bűn  eredete
 -
Sajnos rendes fülszöveg nem elérhető ehhez a könyvhöz, így be kell érni a címmel, ami a regény ismeretében tökéletes választásnak tűnik.
Adva van egy halott öregúr és egy nyomozó, egy lány és rengeteg furcsa ajándék, és... egy majomember, pontosabban egy színész, aki túlzott odaadással és átéléssel készül Tarzan szerepére. 
Ahogy a vége felé egymás után kristályosodnak ki a részletek, úgy válik a történet visszafejtve is egyre izgalmasabbá! 19. Egy könyv, ami megnevettet
Jó... szegény Terry Pratchett nevét már rongyosra koptattam, itt az ideje, hogy végre színre léphessen. A Vadkanapó fergeteges humorát eddig nem sikerült az épp terítéken lévő Vészbanyáknak túlszárnyalniuk, szóval...
Terry Pratchett: Vadkanapó
Vadkanlesés előestéje van. Csendes éj. Túl csendes.
Hol lehet Vadkanapó, a vidám, pufók, nagyszakállú öregúr? Miért mászik le a Halál a kéményeken, lelkesen próbálkozva a ho-ho-hóval? Az év legsötétebb éjszakája egyre sötétebbé válik…
Zsuzsának, a rendhagyó nevelőnőnek meg kell oldania a helyzetet hajnalhasadtáig, különben nem lesz reggel.
Soha többé…
A huszadik Korongvilág-regény a sötétség és a Halál nagyszabású fesztiválja (de vannak benne cuki vörösbegyek és flitterek is).
Ahogy a dal is mondja: jöjj el hozzánk, várunk(?) rád(?!)…

Ehhez csak annyit fűznék, hozzá, hogy ez egy olyan könyv volt, hogy az út végére a fél busz ismerte már Terry Pratchett nevét. Túl hangos voltam... 20. Egy könyv, ami megsiratott
Úgy általánosságban, ha sírok egy könyvön, az ritkán a könyv érdeme, az csak  az utolsó csepp a pohárban. Sajnos most egy olyan könyv se jut eszembe, ami igazán, de tényleg igazán megsiratott, pedig egy homályos emlékkép még dereng előttem, hogy a könnyeimtől alig tudtam elolvasni a sorokat. Este volt, a kanapén ültem, anya is olvasott, nem szólt zene, minden stimmel csak épp a könyv címe nem jut az eszembe... 
Louisa May Alcott: Kisasszonyok
A March család az amerikai polgárháború idején apa nélkül marad, és a négy nővér, akik imádattal csüggnek anyjukon, szinte egy év leforgása alatt kamasz lányból fel-nőtt nővé érik. Meg, a legidősebb és legcsinosabb közülük, a tizenöt éves Jo író szeretne lenni; Bethnek a zene a mindene, míg Amy, a szőke szépség imád festeni.
Képzelt és valóságos szerelem, ártatlan és baljós pletykák, testvériség és féltékeny-ség szövi át a March nővérek eme különös és szívderítő történetét.

Beth halála megérintett. Mint az látható, hallható, olvasható, mostanság egyre többször lépek ki a mesélők szerepből, hogy a könyveimről, kedvenc szereplőimről írjak. Először azt gondoltam, egyszeri eset lesz, hogy kitöltök egy book tagot, majd egyre másra találtam az érdekesebbnél-érdekesebb alapötletű kihívásokat, engem is kihívtak, no meg rájöttem, mennyire jó is az, ha egy feladat eszembe juttat egy rég elfeledett kedvencet. Ugyan fent vagyok moly.hu-n, de nem vagyok valami következetes az olvasmánylista vezetésével, s nem egyszer bővült rég elfeledettnek hitt címekkel, miután átrágtam magam egy-egy feladaton.
A legutóbbi book tagot még bele is szőttem a Kuckó történetszálába, ám ezt most elég nehéz lenne kivitelezni. Azért remélem, nem zavar senkit, hogy egy történetes blogon így elszaporodtak az efféle kihívások. Azért annyi nincs belőle, hogy külön blogot nyissak hozzá, de lemondani se tudok róluk. Ördögi kör! :3 
Köszönöm a kihívást Peetagey Smile-nak, én nem hívok most ki senkit. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony