Obrazek 1

Obrazek 1

2017. szept. 30.

NYÁPLIC: Könyvmolyok problémái

Peetagey Smile, jobb később, mint soha!  Majd fél évvel később, de én is megcsináltam :)
 
1. Körülbelül 20.000 könyv van az "Elolvasni" listádon. Hogyan döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?
Elolvasom a címét. Megnézem, hány kötetes. Elolvasom a fülszöveget, aztán a hangulatom dönt végül... és persze az, hogy melyik van épp elérhető távolságban. Ha egyik se fog meg, egyikhez sincs hirtelen kedvem, de olvasni szeretnék, akkor általában egy régi kedvenchez nyúlok és csak utána veselkedek neki ismét.

2. Már elolvastad több, mint a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod vagy folytatod?
Ha nem tetszik, általában már korábban feltűnik nekem, de tegyük fel, hogy hirtelen felindulásból kiolvasom a könyv felét, s majd csak aztán döbbenek rá, hogy épp csak nem fulladok bele a klisétengerbe vagy teljesen máshogy adja elő, mint az engem érdekelne, mint ahogy elképzeltem a fülszöveg és egyebek alapján. Hogy mit teszek? Reménykedve beleolvasok a végébe, hogy változik-e a helyzet, ha nem úgy tűnik, akkor irány a "Visszavivendők" kupac. Szerencsére itt van nekem a könyvtár, így nem vészes, ha négy-öt könyvenként sikerül félrenyúlnom és valami olyat választanom, ami nagyon nem tetszik.

3. Közeledik az év vége, és oly közel, mégis távol vagy az olvasási kihívásod teljesítéséhez. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor hogyan? 
*Elképzelni, hogy olvasási kihívást próbál teljesíteni* Hm... olvasási. Ez olyan kényszeredetten hangzik ^.^" Én olyan csapongó vagyok az olvasás terén is, mint a legtöbb dologban. Van, hogy egy nap alatt kiolvasok egy könyvet, aztán már nyúlok is a következőhöz, ha nincs következő, akkor mással foglalom el magam. Szóval nem hinném, hogy erre nagyon rágörcsölnék. Persze elég ritkán esik meg, hogy olyat vállaljak be, amit nem gondolok végig, biztos tudom-e teljesíteni. :'3
Végszó, olvasással nem rohanok. Nem kényszer, nem próbálnék meg elkeseredetten felzárkózni. Bekuckóznék egy sarokba egy kis forrócsokival és/vagy mézeskaláccsal és folytatnám az aktuális könyv olvasgatását a saját normál tempómban.

4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói. Nem. Egyeznek!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel?
Becsomagolom őket reklámújságpapírba. Oké, ilyet csak egyszer csináltam és nem a borító miatt, hanem mert tök jól nézett ki xD Több sorozatom is szenved ebben, szóval itt kivételesen közvetlen tapasztalatom van ezzel a problémával. Hogyan bírkózom meg vele? Ahányszor a kezembe kerül a könyv és valaki véletlen a közelemben tartózkodik, annak fennhangon elpanaszolom és az orra alá dugom a sorozat összes borítóját, hogy megnézhesse, mi a baj velük. Másik megoldás? Amilyen gyorsan csak tudom, kinyitom a könyvet, hogy minél kevesebb ideig lássam a borítót és inkább a sorokat nézegetem.
Igen, kissé túlzásnak tűnhet, de ez nem teljesen az én hibám, barátnőm fertőzött meg ezzel, aki képes megvenni még egyszer a könyvet, ha kijön egységes filmes borítóval vagy újranyomás után valamivel jobban néz ki. Ennyire azért nem vagyok elvetemült :'3

5. Mindenki imád egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseid?  
Hm... ha utálok egy könyvet, nem szoktam foglalkozni vele. Nem nyilvánítok róla negatív véleményt, hacsak meg nem akarnak győzni arról, hogy márpedig én értelmeztem rosszul és ez egy fantasztikus iromány.

6. Nyilvános helyen olvasol éppen, és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mit kezdesz magaddal?  
Hm... nehéz elképzelni, hogy sírós könyvet olvassak nyilvános helyen. Úgy egyáltalán ritkán sírok könyveken. 
Vegyünk inkább egy másik esetet. Hangosan felnevetek egy könyvön. Ez meg is történt többször is (többek közt) a Vadkanapó és a Biff evangéliuma olvasása közben. Mit kezdek magammal? Ha már olyan jó a könyv, hogy nem bírom visszatartani a nevetést, hát falom tovább a sorokat, miután pár fürkésző pillantással megajándékoztam a körülöttem lévőket, esetleg úgy fordítom a könyvet, hogy akit érdekel, nyugodtan leolvashassa a címét :P
7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el a folytatást? Keresel valami összefoglalót az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?!  
Szelektív a memóriám, ezt beismerem, de ennyire nem. Belekezdek a folytatásba, aztán, ha olyan helyzet adódik, amit nem értek, mert nem emlékszem az előzményére, akkor fogom a könyvet és megpróbálom kikeresni. Szóval legközelebb az újraolvasás, illetve a szinkronolvasás menüpont áll hozzám a legközelebb. Félre biztos nem teszem és bőgni se fogok miatta xd

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet? 
- Sajnálom, ezt én is már kölcsönbe kaptam.
- Bocs, igazából ez egy könyvtári könyv, és könyvtári könyvet nem adok ki a kezem közül.
- Ih, már valaki kölcsönkérte. - aztán, ha nem felejti el, akkor találok valami más kifogást.

9. Ebben a hónapban már öt könyvet kezdtél el, és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a "nem olvasási időszakon"? 
Újraolvasok egy régi kedvencet. Ha az se megy, bojkottálom az olvasást és sorozatokat kezdek nézni, rajzolni vagy kitalálok egy új történetet, amit végigolvasnék szívesen.
Ha ez sem segít, segítséget kérek valakitől, ajánljon megoldást. Kivéve anyától, mert ő mindig a mosogatást ajánlja fel, hogy elüthessem vele a felszabadult időt. Nem azért, mintha olyan keveset mosogatnék, csak mégse.

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni?  
Amennyivel épp kirakhatom a koporsómat :3
Viccet félretéve ilyenkor kincset érnek a hasonló ízlésű barátok. A felét kikuncsorgom, hogy kölcsönbe kaphassam, amíg azokat elolvasom, a másik harmada már kikölcsönözhető lesz a könyvtárból, aztán az olvasottak legjavát megveszem. A maradékkal várok egy kicsit, olvasok róluk véleményeket és az alapján döntök, hogy meg merjem-e venni, nehogy aztán a nagy várakozás és epekedés után csalódást okozzanak. Rengeteget olvasok, de nincs olyan sok kedvencem. A legtöbbet egyszer elolvasom és van, hogy néhány hétre rá már el is felejtem.

11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon, mire elolvasod őket?
Leginkább akciók alkalmával szoktam könyveket venni, ezért van, hogy egyszerre 4-5 kötet is felkerül a polcra. A felüket már biztos olvastam egyszer és alig várom, hogy most, hogy végre saját példányom van belőlük, újraolvassam őket. Aztán szép sorjában minden könyv lekerül két-három napra a polcról. Ez az általános. Aztán vannak szélsőséges esetek, mikor megrekedek egy sorozattal és a folytatásai hónapokon át porosodnak, mielőtt először elolvasnám őket.

Kihívottam ezúttal Glatime Dewra, a Kezdetben... blog írója.

3 megjegyzés:

  1. Ilyeneket mindig érdekes olvasni. ^^ No meg jó érzés, hogy nem vagyok egyedül az efféle problémákkal. :D

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Kíváncsian várom a válaszaidat. Hány közös problémánk van?

      Törlés

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony