Obrazek 1

Obrazek 1

2017. nov. 18.

NYÁPLIC: Hallgatni arany! - zenék

Westworld piano
Sziasztok!

Már elég régóta tervezek egy hasonló bejegyzést. A zene az inspiráció mellett a történetekre való ráhangolódásban is segít és rengeteg energiát tudok meríteni a dallamokból. Eredetileg a Háttérsztorikkal párhuzamosan futott volna Hallgatni arany!-ra keresztelt újdonság, és abban a felállásban Jolt Zenéim íráshoz! sorozatához hasonló felépítéssel minden alkalommal 3-4 számot mutattam volna be, amik előrébb vittek az írásban vagy a történetek kiötlésekor segítettek.
Valahogy mégsem akart elindulni, magam se tudom, miért, de most itt van és ez a lényeg!

Joe Hisaishi
Az ő zenéjét hallva valahogy mindig elszorul a torkom, a dallamai képesek a legbelsőmig hatolni és onnan áradni szét az egész testemben. Sokszor csak ülök, nem is látok, csak átadom magam a zenének és a történetnek, ami formálódik alatta.

Ennio Morricone
 Nosztalgiával töltenek el a dallamai és megnyugtatnak. Valami hihetetlen erő van benne.

Hans Zimmer
A három általam hallgatott zeneszerző körül ő a harmadik. Szinte már azonnal felismerem a filmzenéit, bár épp ezért mostanában egyre ritkábban veszem elő a számait íráshoz, mert az ismertebb dallamok időnként kizökkentenek.


Adrian von Ziegler, Two Steps from hell, Miracle of sound
Ezt a triót különleges hangzású zenéiért szoktam felkeresni, legelső dallamai elmaradhatatlanok, mikor Az Erdő legendáját írom, míg a harcjeleneteknél és energianyeréshez a Two steps számai a legideálisabbak. Miracle dalai pedig a különlegesen egyedi hangulatuk miatt fogott meg és inspirált.




Van még néhány különleges dal, amit végtelen ideig tudok hallgatni, észre sem veszem, hogy ismét újraindult, közben minden oda nem illő gondolatot kiűznek a fejemből és teljesen az írásra tudok koncentrálni. Ezeket a dalokat a novelláknál, leginkább a háromszázasok írásakor vagy a korábbi írások ellenőrzésekor szoktam hallgatni. Általában nem is a különleges hangulatuk fog meg bennük, hanem a lendületük vagy épp a nyugalmuk.

A teljesség abszolút igénye nélkül ezek lennének azok a számok, amikre leggyakrabban rákeresek és innen kutatok fel aztán újabb és újabb számokat. Természetesen ezeken kívül még sok más zeneszerző szerzeményeit hallgatom, próbáltam visszafogni telhetetlenségem, hogy ne illesszem be egyszerre minden kedvencemet, így Lindsey Stirling, Vangelis, ThePianoGuys, Alexander Rybak és még sokan mások kimaradtak. Ki tudja, majd legközelebb közülük választok.

5. Nap
Zenék

4 megjegyzés:

  1. El sem tudom mondani, mennyire imádom Joe Hisaishit.
    Emlékszem, gyerekkoromban volt egy időszakom, amikor hetente megnéztem a Chihiro Szellemországbant, és anyukám egy ilyen alkalommal épp akkor ment el otthonról és maradtam egyedül otthon, amikor a Sixth Station szólt. Vannak emlékképeim - ez is olyan -, ami látszólag teljesen jelentéktelen, mégis élénken megmaradt bennem. Ez a film olyan leírhatatlanul intenzív hatással volt rám, hogy azóta is megborzongok, ha rá gondolok, pedig látszólag csak egy film, aminek nem is feltétlenül kéne rám ilyen hatással lennie. Mégis kimondhatatlanul megfogott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze tudtam, hogy többen ismerhetik a Chihirot, de hogy a zeneszerzőt is! Egyszerűen nem tudok betelni Joe Hisaishivel. A Budokanban adott nagykoncertje az elsők közt szerepel a könyvjelzőim közt.
      Mind a dallam, mind a hozzá kapcsolódó jelenet olyan erőteljes és elgondolkodtató. Egyszerűen képes bármikor beszippantani.
      Pontosan ez az intenzív hatás, ami engem is magával ragadott. Kicsit ezért is sajnálom, hogy Hayao Miyazaki visszavonult. Nem készül több csodálatos zene a csodálatos filmjeihez.

      Törlés
  2. Uuuh, ebből többet nem ismertem, ezer köszi, hogy megmutattad őket! :D
    A Wolf Blood nagyon jó, az Assassin'c Creed számát nagyon szeretem, és Daniel Pemberton... nem bírok betelni vele! Amióta meghallottam az UNCLE emberében ezt a tracket... Tervezem megvenni az albumot. Talán majd karácsonyra meglepem vele magam. :D

    xx Jolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam változatos lenni és nem telhetetlen, hogy minden szerzőhöz +27 számot rakjak be. Nem lehet könnyű neked se csupán négy-öt számra leszűkíteni a dalokat.
      Ne is mond, mióta újra hallottam nálad, egyszerűen nem volt megállás. A három leggyakrabban újrahallgatott hangulatkeltő filmzene közt van. :D

      Törlés

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony